Korte historie vliegbasis Twenthe
In 1932 werd op een terrein in de driehoek Oldenzaal - Hengelo - Enschede het vliegveld Twenthe, onder grote belangstelling geopend door de burgemeester van Enschede, Edo Bergsma. Het vliegveld omvatte een grasveld van 800 bij 800 meter, een stationsgebouw en een hangaar. Als spoedig opende de K.L.M. een luchtverbinding met Schiphol, Eelde en Eindhoven.
Het veld werd regelmatig bezocht door vliegtuigen van de militaire Luchtvaartafdeling (L.V.A.) en ook werd er spoedig een vliegclub opgericht die beschikte over een eigen kleine hangaar en enige vliegtuigen en zweefvliegtuigen.
In de meidagen van 1940 werd alle infrastructuur grondig vernield door de Nederlandse Genie.
Vanaf de zomer van 1940 werd het veld in snel tempo uitgebreid door de Duitse bezetter tot de Fliegerhorst Twenthe. Er kwamen drie start/landingsbanen en een groot aantal hangaars, een verkeerstoren, brandweerkazerne en vele andere gebouwen. In totaal ongeveer 500 gebouwen en gebouwtjes werden uit de grond gestampt. Hiervoor werden een groot aantal landbouw- en bospercelen onteigend en tientallen huizen en boerderijen afgebroken. Uiteindelijk was het vliegveld ongeveer 900 ha groot. Er werden voornamelijk nachtjagers gestationeerd en later, in 1944, ook dagjagers van het type Focke Wulf 190.
Ondanks een aantal hevige bombardementen door de geallieerden troffen de Engelsen in april 1945 een groot aantal onbeschadigde gebouwen aan. Wel waren de drie banen onbruikbaar maar binnen enige weken konden deze weer worden hersteld door lokale aannemers.
Van de gebouwen zijn er tot op de dag van vandaag nog een aantal aanwezig.
Nadat de Engelsen waren vertrokken kwam in maart 1946 de A.V.O.T., de aanvullende vliegopleiding twee-motorigen naar Twenthe. Er werd gevlogen met de Airspeed Oxford.
In 2003 kwam, één dag na een zeer geslaagde Open dag, het bericht van de geplande sluiting. Het 315 squadron werd opgeheven en het 313 Squadron overgeplaatst naar de vliegbasis Volkel. Uiteindelijk verliet de KLu eind 2007 het terrein van de vliegbasis.
De toekomst van het luchtvaartterrein is nog steeds onzeker. Er worden pogingen gedaan om particuliere exploitanten om een doorstart te laten maken als burgerluchthaven. Tot nu toe heeft dit geen concrete resultaten opgeleverd.
Rien Tiehatten
Foto's afkomstig van NIMH.